Слава Манастира Златица. НВ Црна Гора су финансијски помогли организацију.

Светом архијерејском литургијом, празничном Литијом, благосиљањем славског колача и дјечјим празничним програмом у манастиру Златица у Подгорици данас је торжествено прослављен празник уласка Господа и Спаса нашега Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, храмовска слава ове ранохришћанске светиње.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, уз саслужење многобројног свештенства Митрополије црноорско-приморске и молитвено учешће вјерног народа.

У току Литургије, Владика је миропомазао новокрштену слушкињу Божју Јовану.

Након причешћа вјерних, темеље златичке ранохришћанске светиње обишла је празнична литија са палмовим гранчицама, а онда је благосиљан славски колач.

Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи о важности златичке светиње казао да подгоричке ранохришћанске светиње свједоче да је престони град Црне Горе сав у знаку Христовог Васкрсења и да су сва та свједочанства сабрана у новом Саборном храму Христовог Васкрсења.

„Да није било тих храмова, не би ни било могуће да се појави Свети Сава, отац и просветитељ наш. Он је само наставио свето дјело светих апостола Христових, који су овуда пролазили, од Павла и Тита и њихових наследника до Евандра, Епископа диоклијскога. Онда је Свети Сава дошао да оно што су они саградили а вријеме разарало обнавља и обнови“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да због тога није никакво чудо што је први епископ кога је овдје поставио Свети Сава столовао управо на Златици и у манастиру Светога Марка.

Владика се затим обратио многобројној дјеци која су са палмовим гранама и врбицом у рукама уљепшала прославу данашњег празника.

„Има ли љепшег цвијећа на Цвијети на темељима ове древне светиње од ове наше дјеце. Она су најљепше цвијеће које је овдје Господ убрао исабрао, па они носе ове палмове гране и врбице, и пјевају као она дјеца прије двије хиљаде година: Благословен који долази у име Господње – Осана на висини“, рекао је Владика Амфилохије.

Владика је потом казао да је од градских власти Подгорице послије десет година добијена дозвола за градњу манастирског конака.

„Добијена је дозвола, чак су нас ослободили и комуналија и зато им хвала гдје чули и не чули. И њима је очевидно стало да се ова древна светиња обнови. Према томе, прво што ћемо да урадимо, ако Бог да, у току ове године, то је да обновимо овај конак. Он је започет прије скоро десетак година. Онда су нам забранили градњу, па је то трајало. Богу смо се молили, а и њих смо молили, и хвала ти Боже, ево опет данас можемо да наставимо да обнављамо ову светињу“, рекао је Владика и поручио да нема обнове народног и државног бића Црне Горе без духовне и моралне обнове, којих опет нема без обнове Божјих храмова.

Дјеца полазници подгоричких школа вјеронауке саборно су извела празнични програм.

Овогодишњи златички сабор одржан је по слоганом: Благословен који долази у име Госпоње – Осана сванућу косовском.

Митрополит Амфилохије је посебно поздравио госте сабора – 150 ученика медицинске школе из Косовске Митровице, који су у Подгорицу дошли са својим вјероучитељима и директором школе Вукомиром Јовановићем. По Владичином благослову, ученици ове школе ће убудуће сваке године на Цвијети бити учесници сабора у манастиру Златица.

Господин Јовановић је у разговору за Радио-Светигору казао да је слоган под којим су данас дјеца из Косовске Митровице учествовала у празничном програму „Осана косовском сванућу“ идеја игуманије мати Евгеније.

„Она у овоме види нешто симболично што је везано за Косово, неки знак буђења идеја о косовском васкрснућу“, казао је он.

[huge_it_gallery id=“30″]