Помен Јерменском народу страдалом у геноциду од стране Турске. Помен је одржан у Манастиру Превлака код Тивта.

„Сваке године 24.априла организујемо помен жртвама геноцида Јермена у Отоманској империји. Захваљујемо се пријатељима из Црне Горе који се из године у годину сјећају тога дана. Имамо блиску историју обзиром да је и Црна Гора пет вјекова била под турском окупацијом. Драго нам је због подршке православних хришћана из Црне Горе. Подсјећам да су Јермени једни од најстаријих хришћанских народа. Примили смо хришћанство 301. године н.е. Морамо то да памтимо и његујемо хришћанску традицију, како се трагедија попут геноцида 1915. године не би десила нигдје у свијету“, рекла је предсједница удружења Јермена „Ани“, Ана Стивелбан Петросан. Она је како истиче потомак јерменског ратника који је са 300 сабораца дошао да помогне Црној Гори у Балканским ратовима. „Ваша историја доста личи на јерменску. Као и однос према породици, цркви, традицији. Ту је и ваша музика. У свему има сличности“, рекла је Петросан.

Поводом 101 годишњице страдања Јермена, у манастиру Михољска Превлака предавање је одржао криминолог Светислав Лутовац.

„У периоду од 1894. године до 1896. године Јермени су већ преживјели један егзодус од султана Абдула Хамида Другог. Претпоставља се да је тада страдало 300.000 до 400.000 Јермена. Почетком 20. вијека, током Првог свјетског рата у Турској власт преузимају младомуслимани. Тада се десила једна игра савезника који су покушали да Русију у рату разбију на више фронтова. Турска власт је намјеравала да Јермене који су подржавали хришћане и Русију допортују према Сирији и Месопотамији. На лицу мјеста су хапсили и убијали мушкарце, а жену, дјецу и старце су депортовали. Турци то зову „депортацијом“, међутим ријеч је о страшном геноциду, јер је у периоду од 1915. до 1923. године, убијено преко 1,5 Јермена“, објашњава Лутовац.

Помену Јерменима на Михољској Превлаци присуствовало је и десетак мотоциклиста из Црне Горе, чланова клуба „Ноћни Вукови“.

[huge_it_gallery id=“31″]