У организацији Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ и Црквене општине Никшић, предавање на тему „Васкрсење не бива без смрти“,у понедјељак 11. априла 2016, одржао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Епископ Јоаникије одржао предавање у Никшићу

Уваженог госта трибине „Свободија“, коју организује Удружење књижевника Црне Горе, Преосвећеног Епископа Јоаникија поздравила је Милица Бакрач, уредник програма, препустивши публику, која је до последњег мјеста испунила салу Друштва црногорско-руског пријатељства, мудрим ријечима бесједника, чије предавање је било надахнуто поезијом и животом Владике Петра II Петровића Његоша.

Епископ Јоаникије одржао предавање у Никшићу

„Ово моје слово насловили смо „Васкрсење не бива без смрти“, то је познати Његошев стих из „Горског вијенца“, који у суштини изражава оно што је најбитније у нашој светој вјери. У току овог Васкршњег поста подсјећамо се, нарочито, на спасоносна дјела Христова, прије свега, Господ Исус Христос оваплотио се, постао човјек, дошао у овај свијет, проповиједао Јеванђеље, чинио чудеса, али Његово дјело врхуни у крсној смрти, погребу и васкрсењу. То је оно што је основа, што је најдубље и тајна до које се тешко људским умом допире, тајна над тајнама, тајна спасења рода људског и цијеле творевине“, рекао је Владика.

Он је додао да су дани Велике Четрдесетнице посебни дани, којима се припремамо да уђемо у Велику недјељу.

Епископ Јоаникије одржао предавање у Никшићу

„Тако доживљавамо да су ових 40 дана дани припреме да уђемо у Велику недјељу, а припремали смо се постом, молитвом, чистили своју душу, своју савјест, своје срце, своје мисли, мирили се са Богом, са својом савјешћу, са својим ближњима, трудили се да обновимо душу, да обновимо заједништво, да обновимо дух да бисмо постали пријемчиви, тако да кажемо, за догађаје Велике недјеље, да бисмо се достојно поклонили страдању Христовом, Његовом Крсту, Његовој смрти, да бисмо били што пријемчивији за свечовјечанску, космичку и надкосмичку радост Васкрсења Христовог и обновљења цијеле творевине“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије, подсјећајући на ријечи из нашег народа које кажу да се и сва творевина радује Васкрсењу Христовом „и птица у гори, камен, вода, небо, земља, звијезде, све пјева Васкрсењу Христовом“.

Епископ Јоаникије одржао предавање у Никшићу

„То је оно што Његош укратко каже „Васкрсење не бива без смрти“ и тиме он прославља Христову живоносну смрт и Његово васкрсење, а Христово васкрсење је такво да оно постаје и наше. Господ васкрсли, уколико смо били заједничари Његовог распећа, чини нас и заједничарима Његовог васкрсења. То није никакав пијетизам, није никакво маштовито уживљавање у Јеванђеље. То је реалност наше вјере, то је светиња која обнавља, то је свјетлост која просвећује. Његош као православни Владика, јесте он и пјесник и владар, али је владика и то нарочитог кова, он нам те тајне саопштава на један врло пријемчив начин“, казао је, поред осталог, Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Епископ Јоаникије одржао предавање у Никшићу

 

Извор http://www.eparhija.me/apr-2016-predavanje-vladike-joanikija-u-niksicu